Съществително име - ед. ч.
+мед. Ензим, катализиращ хидролитичното разпадане на гликогена и скорбялата на глгокоза, малтоза и декстрин.
Предимствата на тази стратегия изглежда са свързани с ефектите върху мозъка и централната нервна система и бързото усвояване на въглехидратите в устата, благодарение на слюнчената амилаза. Източник: интернет
Хидролизата на нишестето в присъствието на ензимите амилаза или диастаза протича обратимо до дизахарида малтоза. Източник: интернет
Понеже дрождите не образуват ензима амилаза и могат да ферментират само захари, се налага скорбялата да бъде предварително озахарена. Източник: интернет
Обикновено съдържат ензимите амилаза и инвертаза. Източник: интернет
То се усвоява след предварителната му хидролиза под действието на ензима амилаза. Източник: интернет
Човекът и другите животни синтезират амилаза, така че са в състояние да смилат нишесте. Източник: интернет
amylase