Съществително име - ед. ч.
Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обредният хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали. Източник: интернет
Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. Източник: интернет
Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. Източник: интернет
Домакинята замесва питка, наречена боговица, в която се слага и пара. Източник: интернет
Първите са наричани боговица, богов хляб, божи колак и др., а вторите светец, кравай, колак и др. Източник: интернет
Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Източник: интернет