1. девесил - Съществително име - ед. ч.
2. Девесил - Име на място
+м., само +ед. Тревисто растение с перести листа, което се използва като подправка (за гъбена и рибена чорба и други ястия) и в медицината.
Като гарнитури са картофената салата с морков, репичка и самардала, и колслото с девесил. Източник: интернет
Добавяла олио, джоджен и девесил – популярните навремето подправки. Източник: интернет
Бреговата му линия с дължина 63,5 km е силно разчленена от множество малки заливи (Мичъл, Микалви, Девесил, Карлота, Невестино, Юндола и др.) и полуострови (Алфатар и Кармен). Източник: интернет
Ето как традиционно я приготвят силистренци: 1 кг дунавска риба -моруна, чига или сом сол, черен пипер и задължително девесил, леущян, както го наричан в града и околностите му. Източник: интернет
Спиртовата настойка от корени на девесил е добро средство за лечение на гастрит и язвена болест. Източник: интернет
maddened