Съществително име - ед. ч.
+вж. [[хава`н]]
Сварете петела, оскубете го, извадете му вътрешностите, след което го пъхате в каменно хаванче и започвате да го счуквате, докато му натрошите костите. Източник: интернет
Прибавя се пилешко филе, счукано в „чутура“ (голям дълбок дървен съд, с желязно чукало) или в друго дървено хаванче, и се разбърква. Източник: интернет
Едно известните ястия е пипирана (исп. ез.: pipirrana), което представлява салата, направена от добре узрели домати, нарязани на дребно, към които се добавя песто от зехтин, зелени чушки, яйца, чесън и сол, което се приготвя с помощта на хаванче. Източник: интернет
Популярно е също запарването на зелен чай на прах (матча, англ. matcha), като за целта той предварително се стрива в порцеланово хаванче. Източник: интернет
Сантиментална стойност за него има и дървено хаванче за счукване на чесън. Източник: интернет
pestle