кенгурута
Съществително име - мн. ч.
Думата е производна от кенгуру
Примери
В Австралия са широко разпространени с изключение на полупустинните открити райони, които са обитавани от по-едри видове кенгурута.
Дървесните кенгурута са отлични катерачи като заедно с това могат да подскачат от дърво на дърво на разстояние до 3 метра.
Най-големите кенгурута са Голямото сиво кенгуру и Червеното кенгуру, както и Гигантското кенгуру, което се движи на скокове със задните крака и развива до 50 km/h.
Напрежението между аборигените и европейците в Тасмания расте, от части поради нарастващата конкуренция при лова на кенгурута.
Подобно на повечето двурезцови торбести и плъховидните кенгурута са тревопасни.
Терминът е неформален и обикновено се използва за всички дребни кенгурута.