Съществително име - ед. ч.
+мед. 1. Фосфолипид, изграден от две мастни киселини, глицерофосфорна киселина (глицерол-3-фосфат) и холин, например фосфатидилхолин, фосфатидилинозитол и др. Лецитините са широко разпространени във всички животински и растителни клетки, в нервната тъкан (особено в миелиновите обвивки), в яйчния жълтък и др.
2. Смес от вещества богати на лецитини.
Високото ниво на DLPC е основната разлика между EPL и типичните фосфолипиди (например лецитин) или фосфатидилхолините, приемани с храната или синтезирани в човешкия организъм. Източник: интернет
Живите грахови зърна се препоръчват на мъжете, тъй като съдържат лецитин и цинк, а те повишат потентността. Източник: интернет
През 1845 г. френският химик и аптекар Теодор Гобле успява да изолира лецитин Gobley, T. Composition du jaune d'œuf. Източник: интернет
От главния мозък се добивали ценни лечебни препарати, като холестерин и лецитин. Източник: интернет
Предполага външен липиден слой, съдържащ холестерол, мастни киселини и лецитин. Източник: интернет
Те се приготвят от какаово масло, настъргано какао, пудра захар, лецитин и добавки. Източник: интернет
lecithin