Съществително име - ед. ч. членувано
Думата е производна от луканка
В родното ми Смядово, прочуло се с луканката и радиаторите, доскоро почти във всяка къща се гледаха прасета, ненапразно на герба на градчето е изобразен глиган. Източник: интернет
Като ти е скъпа луканката в била, ще отидеш във фирмен магазин (месарски) и ще вземеш от там. Източник: интернет
Абе к’ва “Стара планина”, луканката беше десет лева килото, ама и те са й много, имаше вкус на джапанка.” Източник: интернет
Казали му да плати и луканката. Източник: интернет
Вкусовите свойства на луканката зависят от природните особености на района на производство и се формират под въздействие на специфичната за географската среда благородна плесен. Източник: интернет
В процеса на сушене, луканката се пресова от 2 до 5 пъти, като първото пресоване се извършва между 6-ия и 8-ия ден и продължава между 12 и 24 часа. Източник: интернет