мармотите
Съществително име - мн. ч. членувано
Думата е производна от мармот
Примери
Зимният сън при мармотите се редува между периоди на метаболитно потискане, които продължават седмица или две, и по-кратки фази на повишен метаболизъм, обикновено продължаващи по-малко от един ден.
По време на активния си летен сезон обаче мармотите ядат много, като удвояват теглото си, така че да имат достатъчно мазнини за следващия период на хибернация.
Освен това мармотите използват минимално количество енергия, като изгарят около един грам мазнини на ден.
Хронологичната възраст на мармотите е изчислена въз основа на датата, на която младите за първи път са излезли от родните си дупки.
Освен него, щатът носи и прякорите: „Щатът на северната звезда“ (North Star State), „Щатът на мармотите“ (Gopher State), „Щатът на хляба с масло“ (Bread and Butter State).
От животните най-разпространени са планинските кози, мармотите, черни мечки и гризли.