Съществително име - ед. ч.
+м., само +ед.
#1 Вид черно грозде с едри зърна за производство на вино.
#2 Вино от такова грозде.
+прил. [[мавру`дов]], мавру`дова, мавру`дово, +мн. мавру`дови.
В китното Ново село, само на 20 км от Пловдив, французинът Гий Лабейри се грижи за масиви, засадени с българския сорт грозде Мавруд, отглеждан по нашите земи от дълбока древност. Източник: интернет
Димитър разказва, че освен най-разпространените сортове Гъмза, Димят и Памид е имало и куп по-малки, като Виненка, Кокорко, Варненски Мавруд, Варненска Гъмза, Сивка или Папазка. Източник: интернет
Мелнишкото вино, асеновградският мавруд, сирата от Сакар и поморийското мерло може да нямат нищо общо, но пък всички са "Тракийска низина". Източник: интернет
Аз бях страшен фен на българския мавруд, гъмза, Свищовските бутилки. Източник: интернет
От винарната отбелязват тенденцията на нарастване на интереса на клиентите към вината от сортовете Каберне фран, Мерло и Сира и най-вече на купажни вина, произведени на основата на Мавруд, Рубин, Мерло и други. Източник: интернет
Ние правим от Мавруд 3 цвята вино – червено, бяло и розе, и от тях имаме 5 вкуса", посочи той. Източник: интернет
Mavrud