Съществително име - ед. ч.
+мн. мору`ни, +ж. Голяма хрущялна риба, от която се добива черен хайвер.
+прил. [[мору`нов]], мору`нова, мору`ново, +мн. мору`нови.
Ето защо в миналото, през първите векове под османска власт, прясната и консервирана риба (моруна, шаран, щука, есетра), както и хайверът, са внушителна част от стоките, които намират място на градските чаршии. Източник: интернет
Като сладководни риби се определят тези, които прекарват целия си живот в прясна вода, за разлика от гигантски морски видове като червения тон и марлина, или риби, мигриращи между прясна и солена вода като огромната моруна. Източник: интернет
Или пък във "Вечерна поща" от февруари 1910 г.: "Само при "Дойранско езеро" рибарница Ив. Траев №12 се намират всекидневно руски хавяри, сйомка - хавйяр от Одеса, Кетовий, Баток, моруна - йомка руска и Хамбурска, Афюме Керчански. Източник: интернет
В зависимост от използвания изходен материал се различават костен туткал, кожен туткал, заешки туткал, рибен туткал и туткал от мехури на моруна. Източник: интернет
Във водите на Каспийско море и Персийския залив има изобилие на ценни видове риба (есетра, моруна, херинга), както и на каспийски тюлени. Източник: интернет
Казват, че гладната моруна през лятото може да погълне дори камък, дърво или други, не дотам хранителни предмети, но това е рядко явление. Източник: интернет
cod