Глагол - сег. вр., 3 л., ед. ч.
Думата е производна от осолявам
Има стопанско значение и се замразява, маринова, осолява или консервира. Източник: интернет
Месото за приготвяне на асадо не се маринова, единствено се осолява преди и/или по време на печенето. Източник: интернет
Когато се осолява риба се използва само сол, а при месо – се добавят още селитра и захар. Източник: интернет
Месото се осолява обилно със сол. Източник: интернет
Сиренето се формова в правоъгълни калъпи, след което се осолява и се оставя да зрее при висока влажност в продължение на две седмици. Източник: интернет
След пресичането сместа се разбърква добре, и веднага се филтрира, след това се измива, осолява, омесва се докато е топла ръчно, и разделя на малки форми, които се пресоват. Източник: интернет