Глагол - сег. вр., 3 л., ед. ч.
Думата е производна от пастьоризирам
А за млякото от крава, омазана с лайна, няма кво да се пенявят - в крайна сметка то се пастьоризира и тогава се консумира. Източник: интернет
Бутилираната бира често се пастьоризира или се използва фина филтрация за увеличаване срока на годност. Източник: интернет
Млякото се пастьоризира при 72 °C и се оставя да изстине до температура, благоприятна за ферментирането. Източник: интернет
Преди пакетиране месото трябва да се пастьоризира в пещ при температура 90 градуса, за да се унищожат патогените и да се увеличи срокът на годност. Източник: интернет
Млякото се пастьоризира и се подквасява с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Източник: интернет
Млякото се пастьоризира при температура от 72 °C, след което се охлажда до 30 °C. Източник: интернет