Съществително име - ед. ч.
+мн. сърне`ли, +ж. Вид ядивна гъба с мъхната сива шапка, обикн. със светли петна.
В околността се срещат и много видове ядливи гъби с високи вкусови качества – челядинка, сърнела, полска и горска печурка, пърхутка, масловка, пачи крак, рижика и др. Източник: интернет
Зеленоспора сърнела е несмъртоносно отровна гъба предизвикваща тежки стомашно-чревни разстройства и диария. Източник: интернет
От царството на гъбите се срещат царицата манатарка, пачи крак, сърнела, печурка, булка, пърхутка, масловка и още много ядливи и техните отровни двойници. Източник: интернет
По поляните и шубраците из Гърнати виреят ядливи гъби като: манатарка, сърнела, пачи крак, челядинка, булка гъба, рижика, масловка, майска гъба, ливадна и горска анасонова печурка и други. Източник: интернет
При влажно време е пълно с десетки видове гъби (печурка, челядинка, сърнела, масловка, пачи крак и мн. други). Източник: интернет
Приготвяните храни са типични за родопската кухня – трахана, пататник, клин, качамак и др. През лятото главният зеленчук на масата са гъбите (пачи крак, овчи крак, сърнела и манатарки – които са в изобилие). Източник: интернет
roe deer