Съществително име - ед. ч.
+м., само +ед. Южно тревисто растение от рода на минзухарите, както и неговият цвят, който се използва за багрило или като подправка.
+прил. [[шафра`нов]], шафра`нова, шафра`ново, +мн. шафра`нови.
+прил. [[шафра`нен]], шафра`нена, шафра`нено, +мн. шафра`нени.
Агроекспертът Назир Ахмед Ганай споделя, че отглеждането на закрито спомага за увеличаване на производството на шафран, което беше сериозно засегнато от промените в околната среда през последните години. Източник: интернет
Близо 90 процента от световния шафран се отглежда в Иран, но експертите смятат реколтата от Кашмир за превъзходна заради дълбокия си интензитет на цвят и вкус. Източник: интернет
В германския град Нюрнберг още през 14 век е имало експерти, които са проверявали автентичността на вносния шафран. Източник: интернет
Десертът са плодове с шафран, но от най-високо познатото в света качество. Източник: интернет
Въпреки че Иран е световен лидер в производството на ценната подправка, гастрономите казват, че най-добрият шафран расте в щата Кашмир (Индия). Източник: интернет
Производството на традиционен мед не е достатъчно за Златан Милев и той забърква миксове с люти чушки, куркума и шафран. Източник: интернет
saffron