Съществително име - ед. ч. членувано
Думата е производна от шипка
Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания. Източник: интернет
Установено е, че витаминното съдържание на шипката се запазва, ако плодовете й веднага се подложат на бързо сушене при температура от 100 градуса за един час и след това се доизсушат на нормална стайна температура. Източник: интернет
Най-често се използват плодовете на шипката, които природата е превърнала в своеобразен склад за витамини. Източник: интернет
Плодовете на шипката (Rosa canina) са широко използвани и от народната медицина от векове. Източник: интернет
Поради голямата си прилика с цвета на шипката, от семейство розоцветни, лавданът също бива наричан понякога „скална роза“. Източник: интернет
Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в много плодове и зеленчуци. Източник: интернет