сврачки
Съществително име - мн. ч.
Думата е производна от сврачка
Примери
Белочели сврачки и от двата пола са наблюдавани да набождат плячка и през зимата и по време на миграция.
В миналото се приема, че това поведение се демонстрира главно от мъжките сврачки по време на размножителния период, но тази теза е опровергана.
Елементи от ухажването са общи с други видове сврачки, но пристъпването надолу по клона, съчетано с поклони, изглежда е характерно само за този вид.
Мъжките белочели сврачки пеят кацнали на открито място в територията си от началото на април, като понякога физически гонят конкурентни мъжки или се надпяват с тях.
Заема малки територии от около 0,5 ha по време на миграция, като за разлика от други сврачки голям брой птици могат да се концентрират върху малка територия.
Сред гръбначните хищници, които ловуват млади сврачки, са котките и врановите птици.