Съществително име - мн. ч. членувано
Думата е производна от ципа
След беритба гроздето се откарва във фабриките, където се смачква на хоризонтални преси, като се отстраняват чепките, семките и ципите на гроздето. Източник: интернет
След отделянето на зърната от чепките, мъстта се оставя да престои с ципите, в зависимост от сорта и степента на зрялост, между 2 и 6 часа. Източник: интернет
Ципите съдържат цветен пигмент, феноли и танини, които често се считат за нежелателни за белите вина, докато за червените, контакта с ципите е важна част от винопроизводството, която дава на червените вина цвят, аромат и консистенция. Източник: интернет
Второто твърдение е защото те губят бързо вода чрез ципите си и чрез екскреция. Източник: интернет
Но има няколко правила, чрез които отделянето на кората и ципите може да се направи успешно. Източник: интернет