Съществително име - ед. ч.
+ж., само +ед. Мазнина със запържен в нея лук, червен пипер и др., към която се прибавят продукти, или за прибавяне към варено без мазнина ястие. _Не съм приготвила запръжката за боба._
Изсипете получената запръжка в пилешката супа, като бъркате непрекъснато. Източник: интернет
В мазнина се приготвя светла или тъмна зеленчукова запръжка и след изпаряване на водата в мазнината се поставя брашно и се запържва или се използва отделно препечено брашно. Източник: интернет
Допълнително може да се направи и лека запръжка с малко олио, 1 с. л. брашно и червен пипер, която да се излее върху ястието. Източник: интернет
За тъмната запръжка накрая се прибавя червен пипер и веднага след това запръжката се разбърква и се разрежда с бульон или гореща вода. Източник: интернет
Кухнята е характерна за края си, преобладават повече така наречените яхнии както и супи (постни или местни) с характерната застройка (запръжка) с брашно и червен пипер. Източник: интернет
Препеченото брашно представлява брашнена запръжка, приготвена чрез сухо нагряване на брашното без мазнина. Източник: интернет
buckle