Съществително нарицателно име, мъжки род, тип 7
+мн. ферме`нти, (два) ферме`нта, +м. +Спец. Вещество, което се съдържа в живите клетки и участва във всички протичащи в тях химични процеси; ензим.
Естествено, това не е гаранция за качеството на произведението; освен това трябва да има и някакъв фермент, който да откъсне слушателя от стола и да го хвърли някъде високо, високо над земята. Източник: интернет
Каничките, оцветени в ярки цветове – червено с млечно бял рисунък, могат да достигнат от 15 – 20 до 50 см. дължина, а количеството фермент в тях – до 2 литра. Източник: интернет
Мисленето на Градев е формирано в парадигмата на съвременната френска мисъл и се отличава със силен литературен фермент. Източник: интернет
Виталистичната убеденост на Пастьор постулира участието на жива сила (vis vitalis), която той нарича фермент. Източник: интернет
Млякото се пастьоризира и се подквасява с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Източник: интернет
Произвежда се на неголеми пити с диаметър от 30 до 60 см., с дебелина 3 до 5 см. Към млякото се добавя фермент, след което се нагрява до температура 37 °C. Източник: интернет
ferment