Съществително име - ед. ч.
+мн. фрикасе`та, +ср. Вид ястие от късчета или топки месо в гъст бял сос. _Пиле фрикасе. Кюфтета фрикасе._
Като ония от "Речния дракон" на Карл Май - фрикасе от кокоши шии, рагу от петльови гребени, патешки езици. Източник: интернет
За оригиналното фрикасе суровото месо се нарязва на хапки, които се запържват леко в масло, поръсват се с брашно, след което се долива течността за соса – месен или пилешки бульон. Източник: интернет
На особена почит било рибното блюдо с бяло или червено вино, сос или фрикасе от пиле, като парченцата от пиле се задушавали в гъша мас. Източник: интернет
Ястията от групата на фрикасетата носят наименованието си от вида на месото, с което са приготвени – пиле фрикасе, агнешко фрикасе и др. Източник: интернет
fricassee