Съществително име - ед. ч. членувано
Думата е производна от мътеница
В някои райони, мътеницата се прави, след като се смесят кисело и прясно мляко, до получаването на сладко-кисела смес с гъстота на боза. Източник: интернет
За разлика от айряна, мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост. Източник: интернет
В Родопите мътеницата се нарича бърканица и се прави по следния начин: Издоява се млякото /най-често козе, но може и краве или биволско мляко/. Източник: интернет
Мътеницата запазва концентрация на комплексни липиди от 1600 мгр/литър. Източник: интернет
Мътеницата се счита за неотменно питие; консумира се сутрин, обед и вечер. Източник: интернет
Мътеницата може да се произведе от маслено олио. Източник: интернет