Глагол - мин.страд.прич. ср. р.
Думата е производна от осоля
В замразено месо тя преживява три месеца, в осолено – един, в мляко – над 100 дни, в почва – повече от 4 месеца. Източник: интернет
В миналото, старите българи са приготвяли силно осолено пастообразно мезе, подобно на „катък“, но освен сирене и кисело мляко, са добавяли в него каша от смачкан сварен боб с оцет и някаква лютивина (чер пипер, или лют червен пипер). Източник: интернет
Питка в пепел, качамак с пръжки, овче мляко с чушки, саламура от риба и раци, прясно осолено сирене, бял мъж, лучник с киселец, покрекло, сладко и сокове от горски плодове. Източник: интернет
Консумира се прясно, сушено, пушено, осолено и като рибно брашно. Източник: интернет
Познат е бил и кръста, осолено с описана около него окръжност. Източник: интернет
Прясно осолено анари се използва както другите сирена, но то трябва да се съхранява в хладилник. Източник: интернет