Съществително име - ед. ч.
+ж., само +ед. Неферментирало още вино; сладко вино.
За нея са характерни широки понижения (ували), заети от голямо количество сладководни и солени езера (Шира, Бельо, Тиркал и др.). Източник: интернет
Най-често ширата се получава чрез изстискване на гроздето с преси, от което се отделят две фракции – шира (гроздовия сок) и джибри (твърдата част от гроздето – обвивки, семена и част от сока). Източник: интернет
Други по-големи са: пресноводните безотточни Черно езеро (25,48 km 2 ), Фиркал, Иткул и безотточното солено Шира, всичките разположени в северната част на страната, в Чулимо-Енисейската котловина. Източник: интернет
Отглеждащите чесъна шарац от Любитовица и производители на концентрираната гроздова шира вареник от южния полуостров Пелешац пък бяха хърватските представители на пазара „Плодовете на Земята“. Източник: интернет
Ерозията, най-вече предизвикана от ледниците, а след това и изригванията на Кибо, силно са изменили релефа на Шира. Източник: интернет
При виното един-два литра шира се насища със серен двуокис и се оставя да ферментира. Източник: интернет
must