Съществително име - ед. ч.
+ж., само +ед. +Спец. Безцветно микрокристално вещество, продукт на фотосинтезата, което се натрупва в семената, плодовете и корените на растенията и е основна съставка в храната на човека и животните.
Обикновено за обяд или вечеря се сервира ястие от три съставки - малко месо, скорбяла и зеленчуци. Но трябва да има четвърто, винаги нещо неочаквано... Нора Ефрон
Примери за зеленчуци без скорбяла са броколи, патладжани, гъби, тиквички. Източник: интернет
В коренището се съдържат още горчивият гликозид акорен, алкалоидът каламин, дъбилни вещества, витамин С, скорбяла, слузни вещества, смола и др. В листата са открити дъбилни вещества и етерично масло. Източник: интернет
В някои яхнии, чиито основен продукт съдържа много скорбяла (картофи, стар фасул, леща), брашното в запръжката се ограничава до минимум или изобщо се изключва. Източник: интернет
Въглехидратите биват прости като фруктоза и глюкоза, които от своя страна са градивни елементи за полизахаридите, или сложните въглехидрати (скорбяла, глюкоген). Източник: интернет
Европейските фермери и производители на скорбяла са готови да култивират скорбялни картофи ДЕКЛАРАЦИЯ от Федерацията на независимите синдикати на миньорите –КНСБ България е една от страните в Европейския съюз с най-нисък жизнен стандарт. Източник: интернет
starch