Съществително нарицателно име, мъжки род, тип
+м., само +ед. Счукано или едро смляно жито за варене и приготвяне на ястия.
Една от характерните рецепти е от Съртовския край, където са правели сливенца (сливеница) – във вряща вода се пускат сушени сливи и други плодове, дренки, слагат се още булгур, нарязан праз и индрише. Източник: интернет
От тях идват деликатесите „дядо“ (прави се от кълцано свинско месо със сатър), „баба“ (от свински бял дроб, булгур и подправки) и „етърник“ (черен дроб, месо, сланина, праз и подправки). Източник: интернет
Пилешка яхния с булгур приготви прочутият кулинар Иван Звездев по време десетото издание на фестивала „Житената питка“ в Стражица. Източник: интернет
Петелът се вари цял или се готви с булгур на яхния. Източник: интернет
Пилешка яхния с булгур приготви Иван Звездев за десетото издание на „Житената питка“ Източник: интернет
Приготвят се празнична пита с късмети, варено жито, варен боб, сарми с ориз или булгур, ошав, баница с тиква и други като всяко ястие има важна за българина символика. Източник: интернет
bulgur