Съществително име - ед. ч.
+мн. фермента`ции, +ж.
#1 +Спец. Химически процес на разлагане на органичните вещества под влияние на ферменти.
#2 Процес на кипене на плодовия сок и преминаването му в алкохол.
+прил. [[ферментацио`нен]], ферментацио`нна, ферментацио`нно, +мн. ферментацио`нни.
Кризата предизвика плодороден период на научно ферментация и революция в икономическата теория. Джеймс Тобин
Ако има излишък от сол, тогава процесът на ферментация ще се забави. Източник: интернет
"Алкемист" произвежда още комбуча и воден кефир - безалкохолни напитки, получени в резултат на ферментация, направени чрез комбиниране на висококачествени чайове с подправки, билки, плодове и горски плодове. Източник: интернет
Антон Васев от SO ferments- място в София, специализирано в работата с благородните плесени, ще ви вдъхнови с вкусна рецепта с нулев отпадък с продуктите им от традиционните методи на ферментация. Източник: интернет
В краткото описание на бъдещата инвестиция е посочено, че производството на етилов алкохол ще започва със сухо смилане на зърната, последвано от хидролиза, озахаряване, ферментация и пре-ферментация, дестилация, ректификация и дехидратация. Източник: интернет
В процес на ферментация зелевият сок взаимодейства със солта, което води до кисела среда. Източник: интернет
fermentation